Winterbanden, ook in Nederland

WinterbandenIn eerste instantie lijken winterbanden misschien wat overdreven in een land als Nederland. Wat moeten we met winterbanden, als het maximaal een paar weken per jaar sneeuwt? Winterbanden zijn echter al effectief als de temperatuur daalt tot 7° C of minder. Zomerbanden hebben bij dergelijke lage temperaturen te weinig grip op het wegdek, omdat het rubber bij deze temperaturen harder en stugger wordt.

Winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling, waardoor ze ook bij lage temperaturen soepel blijven. Bovendien zijn winterbanden voorzien van veel diepe profielgroeven, die ervoor zorgen dat de band als het ware met klauwtjes aan het wegdek grijpt. Ook zorgen de groeven voor een goede afvoer van water, modder en ander vuil. Daarnaast worden problemen als aquaplanning met winterbanden voorkomen. Winterbanden hebben eigenlijk geen nadelen; een moderne winterband kent geen snelheidsbeperking en maakt ook niet meer lawaai dan een normale band. Verminder daarom de kans op autoschade in de wintermaanden en rijd met winterbanden van oktober tot april.

Veilig de winter door met winterbanden

Veranderende weersomstandigheden vereisen een aangepast rijgedrag. Een nat wegdek is immers twee keer zo glad als een droge weg, en een bevroren weg is dubbel zo glad als een besneeuwde weg. Dankzij winterbanden heeft u een veel betere grip. Dit geeft u in noodsituaties net die extra tijd die u nodig heeft om een ongeval te voorkomen. Een paar seconden kunnen het verschil maken.

Terug naar het overzicht

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een autoschadebedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Autoschade en maak direct een afspraak met uw schadehersteller.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.