Zelf oppervlakkige kras verwijderen

Iedere auto-eigenaar heeft het weleens meegemaakt. Kom je terug bij je auto, word je getrakteerd op krassen in de lak. Een fiets of een deur van een andere auto is vaak de boosdoener. Maar het kan ook een vandaal zijn die met opzet een sleutel langs de zijkant van de auto trekt, zoals in Emmen vorige week. Is de schade oppervlakkig? Dan kun je proberen deze zelf te behandelen. Gebruik daarvoor deze tips.

Speeksel

Geloof het of niet, maar met een beetje spuug kun je testen hoe diep de kras is gegaan. Verdwijnt de kras hierdoor heel even, dan is de kans groot dat je met een stevige poetsbeurt een heel eind komt. Blijft de kras staan ondanks de natte vinger, dan heb je te maken met diepere schade. Dit kun je voor de zekerheid nog testen met de nagel van je vinger. De kras is diep als je nagel in de kras blijft staan.

Oppervlakkige kras

Een oppervlakkige kras heeft alleen de toplaag van de lak beschadigd. Met een stevige poetsbeurt is dit goed te behandelen. Het is handig om daarvoor wel de juiste materialen in huis te hebben. Een speciaal polijst middeltje of een anti-scratch is aan te raden. In deze producten zit vaak een scheurmiddel, waarmee de bovenste laag van de lak wordt weggeschuurd. De kras ligt hierdoor weer op dezelfde hoogte als de rest van de lak.

Zelf kras verwijderen

Met een beetje poetsen, krijg je deze schade niet meer weg

Voordat je begint de poetsbeurt, moet je de kras en de omgeving helemaal stof- en vuilvrij maken. Het is slim om het gebied goed te wassen en de beschadiging daarna met alcohol af te nemen. Heb je dit gedaan, dan kun je beginnen met poetsen. Dit moet stevig gebeuren, anders krijg je de kras nooit weg. Controleer de kras regelmatig. Begin je al resultaat te zien? Dan doe je het goed! Als de kras weg is, hoef je niet verder te poetsen, anders riskeer je doffe plekken! Denk er ook om dat je geen deuken veroorzaakt door te hard duwen.

Terug naar het overzicht

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een autoschadebedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Autoschade en maak direct een afspraak met uw schadehersteller.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.